Uusi vapepalainen!

Tervetuloa Vapaaehtoiseen pelastuspalveluun!

Kiitos sinulle hyvä uusi vapepalainen, olet päättänyt tehdä yhteiskunnallisesti tärkeää ja usein myös henkiä pelastavaa vapaaehtoistyötä osana Vapaaehtoista pelastuspalvelua (Vapepa). Toivotamme sinut lämpimästi tervetulleeksi hälytysryhmääsi!

HälytysryhmäsiHälytysryhmän nimi

Hälytysryhmäsi vetäjä: Vetäjän nimi

Hälytysryhmäsi vetäjän yhteystiedotPuhelinnumero ja Email

Millaisiin tehtäviin vapepalainen osallistuu

Kysy ryhmäsi vetäjältä, millaisiin Vapepan tehtäviin hälytysryhmäsi on lupautunut. Jotkut hälytysryhmät etsivät kadonneita maastossa, jotkut vesistöissä, jotkut auttavat vain liikenteen ohjauksissa jne.

Sopimus työnantajan, koulun tai oppilaitoksen kanssa

Sovi etukäteen työnantajasi, koulusi tai oppilaitoksesi kanssa, pääsetkö hälytystehtävälle kesken työ- tai opiskelupäivän. Kerro työnantajalle, että hälytystehtäviä voi tulla mihin aikaan tahansa. Jos pääset lähtemään Vapepan tehtäville, niin selvitä etukäteen, kuinka työnantaja, koulu tai oppilaitos haluaa siitä tiedon itselleen. Jos sinun ei ole mahdollista lähteä kesken päivän, niin ei hätää, voit osallistua hälytystapahtumiin ihan oman aikataulusi ja sen hetkisen tilanteen mukaan.

Kotiväki

Myös kotiväen ymmärrys tälle harrastuksellesi on ehdottoman tärkeä. Kerro heille tämän toiminnan luonteesta: mahdollisista öisistä puhelinsoitoista ja äkkilähdöistä. Heidän tulisi myös ymmärtää, ettet vaitiolovelvollisuutesi takia useinkaan voi noista retkistä juuri mitään kertoa.

OHTO-hälytysjärjestelmä

Vapepa hälyttää vapaaehtoiset pääsääntöisesti OHTO-hälytysjärjestelmän kautta. Tutustu OHTO-järjestelmään sivuillamme osoitteessa http://www.vapepakeski-suomi.fi/vapepa/ohto/ ja käy rekisteröitymässä OHTOon. Ilmoita sen jälkeen hälytysryhmäsi vetäjälle, että olet rekisteröitynyt OHTOon. Hän lisää sen jälkeen sinut hälytysryhmän hälytettävien luetteloon.

Hälytyksen tullen järjestelmä lähettää hälytyksen jokaisen rekisteröityneen ja hälytysryhmäänsä liitetyn henkilön puhelimeen. Hälytysviestissä on operaation numero, joka on operaatiokohtaisesti vaihtuva numero. Ryhmän jokainen jäsen, myös ryhmän omat hälyttäjät vastaavat saamaansa hälytysviestiin oman sen hetkisen tilanteensa mukaisesti jollakin alla esitetyllä tavalla (ilman heittomerkkejä):

 • operaation numero ok”
  (pääsen tulemaan), jolloin järjestelmä lähettää automaattisesti vahvistusviestin, jossa vahvistetaan jäsenen tuleminen, kerrotaan esimerkiksi kokoontumispaikan osoite, sekä mahdollisia tuntomerkkejä, esim.:”Tulossa/Peurungan kylpylä, Laukaa (Peurunka)/Kadonnut lapsi 6v. Punainen polkupyörä”.
 • operaation numero ei”
  (en pääse tulemaan), jäsen ei saa enää uutta viestiä.
 • operaation numero pm hh.mm”
  (pm = pääsen myöhemmin hh.mm = kellonaika, esim. pm 17.45), vahvistusviesti lähetetään kuten kohdassa 1.

Hälytyksen tullessa

Hälytykset tulevat tekstiviestillä OHTOn kautta, nopean tavoitettavuuden vuoksi. Kun saat tekstiviestin, vastaa siihen mahdollisimman nopeasti ja VAIN SEN MUKAISESTI, oletko pääsemässä vai et. Tekstiviestillä voi tulla myös ennakkotieto mahdollisesta kadonneen henkilön etsinnästä, tällöin ei tarvitse vielä lähteä matkaan, mutta kannattaa valmistautua mahdolliseen tulevaan tehtävään. Vastaa myös silloin kun et pääse mukaan hälytystehtävälle, poisjäännin syytä ei tarvitse perustella. Hälytyksen jälkeen seuraa puhelintasi, sillä hälytykseen saattaa tulla muutoksia. Kerro läheisille, että olet menossa Vapaaehtoisen pelastuspalvelun tehtävälle ja pidä puhelin mukana tavoitettavuuden varmistamiseksi.

Valmius tehtäville

Voit etukäteen valmistautua tuleviin Vapepan hälytystehtäviin mm. hankkimalla itsellesi repun, johon pakkaat etukäteen tehtävillä tarvittavia tavaroita ja vaatteita. Katso mallia repun sisällöstä Jyväskylän Ladun sivuilta, osoitteessa http://www.jyvaskylanlatu.fi/henkilökohtainen-etsintävarustus. Pidä hälytysvarustuksesi aina valmiina ja saatavilla (esim. autossasi), jotta pääset viiveettä matkaan, kun hälytystehtävän aika koittaa. Saapuessasi kokoontumispaikalle sinulla tulisi olla ainakin: säätilan mukainen vaatetus, huomioliivi (kysy hälytysryhmältäsi, saatko liivin ryhmän toimesta), kumisaappaat tai vedenpitävät vaelluskengät ja muistiinpanovälineet (lyijykynä tai geelikynä toimii luotettavimmin pakkasessa).

Salassapitovelvollisuus

Viranomaisten johtamien tehtävien yksityiskohdista olemme vaitiolovelvollisia. Emme kerro hälytystehtävillä näkemästämme, kuulemastamme tai kokemastamme ulkopuolisille. Myös viranomaistoiminnasta vaikenemme. Vaitiolovelvollisuus ei pääty tapahtuman päättyessä, vaan se jatkuu loppuiän. Tarkoitus on varjella apua saaneiden ja heidän omaistensa yksityisyyttä. Medialle tiedottamisen hoitaa tapahtumaa johtava viranomainen. Kyselijät tulee ohjata heidän puoleensa.

Esimerkiksi kadonneen henkilön etsinnän keskeytyessä tai päättyessä sitä koskevat muistiinpanot ja kartat luovutetaan pois etsinnän johtopaikalla. Jos jälkeenpäin huomaat tällaisia dokumentteja epähuomiossa kuitenkin jääneen haltuusi, hävitä ne heti luotettavalla tavalla (polttaminen, silppuaminen tms.). Paperinkeräyslaatikkoon vieminen ei ole luotettava tapa.

Hälytysryhmäläisen asenne

Hälytysryhmäläisen arkeen kuuluvat myös ”turhat” herätykset ja hälytykset. Aina et ennätä päällesi pukea, kun peruutustekstiviesti jo tulee. Toisinaan ehdit sentään raaputtaa autosi ikkunat jäästä ja ajaa hytisten muutaman sata metriä ennen kuin sinut käännytetään takaisin. Joskus olet mukana tuloksettomissa etsinnöissä vesisateessa läpi yön, saadaksesi seuraavana päivänä kuulla etsityn palanneen kotiinsa yökylästä ilman hädän päivää. Tällaisista tapauksista emme suinkaan turhaudu, vaan tieto kadonneen löytymisestä tai palaamisesta kunnossa on meille aina mitä tervetullein uutinen.

Turhia hälytyksiä ei ole! Jokainen hälytys on tärkeä. Vapepalainen ottaa ne harjoituksina, joissa hän pääsee testaamaan omaa valmiuttaan. Lisäksi ne antavat arvokasta tietoa ryhmän hälytysjärjestelmän toimivuudesta.

Toisinaan ihmisten kemiat eivät vain sovi yhteen. Hälytystilanteessa on mahdolliset keskinäiset erimielisyydet ja antipatiat kuitenkin unohdettava. Toimipa vapepalainen johtajan tai johdetun roolissa, hän tekee aina yhteistyötä rakentavasti ja kurinalaisesti hätään joutuneen parasta ajatellen.

Tapahtumana kadonneen etsintätehtävä

Etsintä alkaa heti omalta kotioveltasi! Tarkkaile tiellä liikkujia, josko heidän joukossaan näkyisi kadonneen tuntomerkkejä vastaava henkilö. Vapepalaiset eivät aja hälytysajoa! Aja nopeusrajoitusten mukaan tai mielellään hitaammin, jos se käy päinsä muuta liikennettä haittaamatta. Joskus kadonneen on löytänyt kokoontumispaikalle matkalla ollut etsijä. Jos niin onnellisesti käy kohdallasi, soita Vapepa-johtajalle tai päivystäjälle ja pyydä toimintaohjeita. Kadonnutta ei välttämättä viedä johtopaikalle, sillä se saattaisi olla hänelle hyvin hämmentävä kokemus.

Kun saavut kokoontumispaikalle, ensimmäinen toimesi perille saavuttuasi on ilmoittautuminen Vapepa-sihteerille. Jo etsintään lupautuessasi tulit Valtiokonttorin vakuutusturvan piiriin, mutta kirjallinen ilmoittautumisesi vahvistaa asian. Ilmoittauduttuasi jää muutaman kymmenen metrin päähän johdosta odottamaan, että sinulle osoitetaan toimintaryhmä ja annetaan tehtävä. Joskus se tapahtuu lähes välittömästi, mutta yhtä hyvin voit joutua odottamaan pitkäänkin, joten kärsivällisyyttä!

Vapepa-johtajan tunnistat keltaisesta lippalakista tai piposta. Sekaannusten välttämiseksi kenenkään muun ei tule keltaista päähinettä hälytyksissä kantaa. Odotellessa voit kysellä muilta odottajilta tietoja tilanteesta ja vaihtaa kuulumisia heidän kanssaan. Muistathan harkita kielenkäyttöäsi, sillä johtopaikalla ja sen ympäristössä on usein hätääntyneitä omaisia, joista harmittomankin leikinlaskun kuuleminen saattaa nyt tuntua pahalta.

Vielä tehtävän alkaessa voit ilmoittaa ryhmänjohtajalle, että et haluakaan nyt osallistua ryhmän tehtävälle, tällöin sinulle voidaan antaa jotain muuta tehtävää jota voit ja haluat tehdä.

Mahdollisia tehtäviä

Jos hälytyksessä on kyse etsinnästä, voi ryhmäsi saada mm. seuraavanlaisia tehtäviä:

 • jonkin kohteen (alue, rautatien pätkä, joen varsi tms.) eristäminen
 • rakennuksen tarkastaminen
 • partiointi ja tiedustelu lähialueilla (jalkaisin, polkupyörin, mönkijällä, autolla)
 • tien tai polun varren tarkastaminen (reittiharavointi)
 • tietyn maastoalueen tarkka tarkastaminen (lähituntumaharavointi)
 • jonkin maastoalueen tai esimerkiksi pihapiirin tutkiminen (alueharavointi).

Erilaisia tehtävätyyppejä ja etsintämenetelmiä käsitellään etsintäkurssilla. Koskaan ei toimita yksin, vaan tehtävää suorittamaan lähtee aina vähintään kaksi henkilöä. Useimmiten ryhmässä on 3 – 12 henkilöä. Ryhmällä on aina johtaja, joka on kokenut vapepalainen. Ennen tehtävän aloitusta hän antaa ryhmälleen tehtävää koskevan pikakoulutuksen. Normaalisti yksi tehtävä kestää 2 – 4 tuntia.

Muuten Vapepan tehtävät voivat olla hyvinkin erilaisia, riippuen hälytystehtävän laadusta. Esim. tulipalossa kotinsa menettäneen perheen hätämajoituksen järjestäminen, ruuan hankinta jne.

Sinut voidaan myös ottaa johdon käyttöön tilapäisesti tai koko etsinnän ajaksi. Johdossa tarvitaan väkeä mm. liikenteen ohjaukseen, huoltoon sekä erilaisiin kirjaamis- ja viestitehtäviin. Osoitettiinpa sinulle mikä tehtävä tahansa, sinulla on aina oikeus ja velvollisuus siitä kieltäytyä, jos et tunne omaavasi valmiuksia sen hoitamiseen!

Etsintä loppuu kadonneen löytämiseen tai siihen, että poliisi keskeyttää etsinnän. Sinä voit poistua etsinnästä aiemminkin. Muista ilmoittaa Vapepa-sihteerille lähdöstäsi ja pyri valvomaan, että poistumisesi todella kirjataan. Muuten voi käydä niin, että sinut myöhemmin hälytetään etsimään itseäsi!

Kysyttävää?

Jos sinulle syntyi kysymyksiä, ota yhteyttä hälytysryhmäsi vetäjään, hän kertoo tarkemmin oman ryhmäsi tavoista ja sopimuksista.

Vapaaehtoinen pelastuspalvelu Keski-Suomessa

Vapepa Keski-Suomi
http://www.vapepakeski-suomi.fi
https://www.facebook.com/vapepa.keskisuomi
https://twitter.com/VapepaKS
yllapito@vapepakeski-suomi.fi