Pahasti poikki – Näin selviät pitkästä sähkökatkosta. Julkaisija: Puolustusministeriö, 2008.

https://www.defmin.fi/files/1275/Pahasti_poikki_nettiversio.pdf

Pahasti poikki – Näin selviät pitkästä sähkökatkosta. Julkaisija: Puolustusministeriö, 2008.

Alla oppaan johdanto sivulta 1.

”Kun sähköt katkeavat, meitä kiinnostaa, miten kauan katko kestää. Yleensä se on ohi ennen kuin ehdimme tehdä mitään.

Katkot ovat lyhentyneet ja käyneet yhä harvinaisemmiksi. Häiriöttömään sähkönsaantiin on totuttu etenkin taajamissa, joissa sähköverkko on suurelta osin kaapeloitu maan alle. Haja-asutusalueella katkoja sattuu varsinkin märän lumen, kovan tuulen ja ukkosen aikaan. Silloinkin sähkö palautuu yleensä parissa tunnissa. Säiden ääri-ilmiöiden kuitenkin ennustetaan lisääntyvän.

Pitkä katko on harvinainen, mutta ei mahdoton. Pyryn ja Janikan päivien myrskyjen aiheuttamat katkot vaikuttivat 800 000 suomalaiskodissa vuonna 2001. Niistä joka neljäs oli ilman sähköä vielä viisi vuorokautta myrskyn jälkeen. Eteläisessä Ruotsissa Gudrun-myrsky pyyhkäisi tieltään 250 miljoonaa puuta ja tuhosi lähes koko maanpäällisen sähköverkon vuonna 2005. Gudrun katkaisi sähköt 730 000 kodista. Keskimäärin sähkökatko kesti neljä vuorokautta, pisimmillään puolitoista kuukautta.

Sähkön puute vaikuttaa eri tilanteissa ja vuodenaikoina eri lailla. Minuuttikin on pitkä aika pimeässä, jumiin jääneessä hississä. Vankan kivitalon kylmeneminen sen sijaan kestää useamman päivän. Yhteistä kaikille tilanteille on, että ne tulevat yllättäen.

Suurin osa sähkökatkoista menee nopeasti ohi, eikä niiden vuoksi tarvitse tehdä mitään. Tämä opas kertoo, miten harvinaiset mutta seurauksiltaan vakavat pitkät sähkökatkot vaikuttavat arkeen. Se myös neuvoo, miten katkoihin voi varautua ennalta.”

Teksti: Jaana Laitinen ja Suvi Vainio
Kuvitus: Elina Liikanen, 2008 ©
Taitto: Tiina Takala, puolustusministeriö
Julkaisija: Puolustusministeriö, 2008

https://www.defmin.fi/files/1275/Pahasti_poikki_nettiversio.pdf