Maakuntien varautuminen

Maakuntien varautumisen ja valmiuden työryhmät, sihteeristöt ja toimikunnat kokoustavat parhaillaan tulenpalavasti kaikissa maakunnissa, tavoitteena on saada maakunnalliset riskiarvioskenaariot aukikirjoitettua ja toimitettua eteenpäin ministeriöihin vielä marraskuun aikana. Vapepa on aktiivisesti mukana jokaisessa maakunnassa edustamassa tasapuolisesti kaikkia pelastuspalvelujärjestöjä ja tuomassa järjestöjen yhteistä viestiä maakuntien varautumisen tueksi. Järjestöjen mahdollisuudet tuottaa maakuntien varautumisen ja valmiuden tukitoimintoja on huomioitu hyvin, ja kiinnostus laajaan järjestöjen ja viranomaisten poikkihallinnolliseen yhteistyöhön on rakentavaa ja tuottaa tulevaisuudessa vapaaehtoisille varmasti uusia tapoja olla mukana tukemassa eri turvallisuustoimijoita, riippumatta siitä miten maakuntauudistuksessa lopulta käy.

Maakuntatoimikunnat kokoontuvat

Vapepa-toiminnan käytännön toteuttaminen siirtyy tulevaisuudessa enemmän ja enemmän maakuntatoimikunnille, jotka järjestävät ja suunnittelevat mm. koulutuksia maakunnan alueella, apunaan vapaaehtoisten muodostamat työryhmät. Piirin roolina vahvistuu kaikkinainen toiminnan mahdollistaminen ja tukeminen huolehtimalla riittävästä johtaja- ja kouluttajakoulutuksesta, toiminnan rahoituksesta sekä sopimuksellisten suhteiden kehittämisestä yhteistyökumppaneihin, viranomaisiin ja kuntiin. Lisäksi piiri huolehtii valtakunnallisten Vapepa-linjausten jalkauttamisesta maakuntiin.

Syksyn maakuntatoimikuntien kokoukset ovat tuota pikaa ovella. Keski- Suomen maakuntatoimikunta kokoontuu Jyväskylässä SPR:n piiritoimistolla keskiviikkona 17.10. klo. 18.00, Ailakinkatu 5, Jyväskylä. Pohjanmaalla maakuntatoimikunta kokoontuu viikkoa myöhemmin Lapualla keskiviikkona 24.10. klo. 18.00 SPR Lapuan osaston toimitiloissa, osoitteessa Kauppakatu 6 C. Lapua. Molempien kokousten asialistalla on Vapepan toimintasuunnitelmat, hälytyskorvausrahan maakunnalliset käyttöesitykset, jäsenjärjestöjen ajankohtaiskatsauksia sekä huomionosoitusesityksiä. Uutena maakunnallisten työryhmien esittelyt ja esitykset mm. ensi vuoden koulutuskalenterista. Muina asioina uusien kouluttajien ja Vapepa-johtajien esittely.

Keski-Suomessa esitellään lisäksi mm. uusi pelastuslaitossopimus sekä mahdollisesti tutustutaan myös Keski-Suomen maakunnallisen turvallisuus- ja valmiustoimikunnan sekä sen sihteeristön tehtäviin.

Vapaaehtoisten palkitseminen on ajankohtaista. Molempien maakuntien Vapepa-nettisivuilla on lomake, jonka kautta voi esittää toiminnassa kauan mukana olleita tai muuten ansioituneita henkilöitä palkittavaksi, saapuneet esitykset käsitellään maakuntatoimikuntien kokouksissa.

Kokouskutsut lähtevät kaikille maakunnan alueella toimiville Vapepan jäsenjärjestöille viikoilla 40 ja 41. Kokoukseen ovat lämpimästi tervetulleita kaikki Vapepa-toiminnassa mukana olevat Vapepa-toimijat,ennakkoilmoittautumiset allekirjoittaneelle 15.10. mennessä (Keski-Suomi) ja 22.10. mennessä (Pohjanmaa) kahvitarjoilujen mitoittamiseksi.

Syksyn ja alkuvuoden koulutuksia ja tapahtumia

Valtakunnallinen valmiuskouluttajien täydennyskoulutukseen Heinolaan 13.-14.10. on lähdössä alueeltamme 5 etsinnän ja ensihuollon valmiuskouluttajaa ja Vapepa-johtajakoulutukseen 26.-28.10. 4 uutta Vapepa-johtajaa. VAK-täydennyksessä esitellään mm. uusi valtakunnallinen 8 h- etsinnän peruskurssin koulutusohje.

Valmiuspäivystäjien tehtäväkenttä laajenee. Valmiuspäivystäjäkoulutuksia järjestetään uusille ja vanhoille päivystäjille 3.11. Jyväskylässä, sekä vielä ennen vuodenvaihdetta Keski-Pohjanmaalla. Tarkoituksena on, että kaikki päivystäjätehtävissä toimivat käyvät em. koulutukset.

Ohton käyttöön opastetaan vielä kahdessa Ohto-klinikassa 7.11. Jyväskylässä sekä 4.12. Saarijärvellä

Eteläisen Suomen Vapepa-foorumi pidetään Helsingissä 24.11. Foorumin aiheina mm. öljyntorjuntahankkeen loppuselvitys, viranomaispuheenvuorot pelastusopistolta, merivartiostolta sekä sisäministeriön pelastusosastolta. Lisäksi Vapepan 2018 kokemuksia kentältä, mukana raportteja Nousiaisten vesikriisistä, Kuopion bussiturmasta ja Kaakkois-Suomen sukellustehtävistä. Mukana myös Vapepa-johtaja Tero Mustonen kertomassa Vapepan kokemuksia kesän maastopalotehtäviltä Pohjanmaalta. Foorumiin ilmoittautuminen 25.10. mennessä, foorumin majoituspakettien hinnat ja ilm. linkki: https://www.lyyti.in/Vapepa-foorumi-20181126

Valmiusvuoden 2019 avaus kannattaa laittaa myös kalenteriin. Länsi-Suomen piirin yhteinen valmiusavaus pidetään viime vuoden malliin Ähtärissä, Honkiniemen leirikeskuksessa 2.-3.2. 2019. Varsinainen valmiusavaus on lauantaina 2.2., sunnuntaina kehitellään koulutusuudistukseen liittyviä koulutusmoduuleita työryhmissä.

Kohti seuraavaa vuotta

Kiireinen vuosi alkaa kääntyä loppua kohti ja seuraavan vuoden suunnittelu on täydessä vauhdissa. Koulutusten ja tapahtumien suunnittelussa pyritään jatkossa aiempaa pidempiin jaksoihin, joka helpottaa kaikkien toimijoiden ajankäytön suunnittelua sekä myös toiminnan budjetointia. Työryhmien kautta tarjotaan edelleen kaikkien jäsenjärjestöjen vapaaehtoisille kanavia vaikuttaa Vapepa-toiminnan kehittymiseen omalla alueella.

Yhteisestä harrastuksesta pitää aina saada vähän enemmän kuin mitä sille annetaan. Vain siten jaksetaan päivästä, viikosta ja vuodesta toiseen olla mukana ja kehittää harrastusta, jolla on tarkoitus  – saada olla mukana pelastamassa ihmishenkiä!

Aki Valonen
Valmiuspäällikkö
Vapaaehtoinen pelastuspalvelu
SPR Länsi-Suomen piiri

040 528 0902

aki.valonen@redcross.fi