Tiedote Vapaaehtoisen pelastuspalvelun alueille Pohjanmaa ja Keski-Suomi

Kevään yhteenvetoa

Kevätkausi aloitettiin Ähtärin valmiusavauksessa helmikuun alussa, jossa oli paikalla ilahduttavan paljon sekä Suomen Punaisen Ristin että Vapepan vapaaehtoisia koko piirin alueelta.Poliisin tärkeimpänä viestinä oli tarve varautua jatkossa enemmän myös pimeätoiminnan varalle. Viikonlopun antina oli myös uusien kurssirunkojen kokoamisen aloittaminen. Uutta valmiuspäivystäjäkurssia testattiin keväällä Seinäjoella, ja jatkossa on tarkoituksena että jokainen päivystäjänä toimiva käy kyseisen koulutuksen. Samalla koottiin uusi etsinnän peruskurssin runko. Ensimmäisen kerran uutta etsintäkurssin runkoa kokeiltiin Ähtärissä toukokuussa ja todettiin kurssin antavan riittävät valmiudet osallistua etsintätehtävälle. 2019 yhteinen valmiusavaus pidetään myös Ähtärissä 2.-3.2.2019.

Uusia valmiuskouluttajia saatiin kevään aikana piirin alueelle 4 kpl, 3 Keski-Suomeen ja 1 Pohjanmaalle ja uusia Vapepa-johtajia 3 kpl Pohjanmaan alueelle. Resurssikouluttajavalmennukseen on syksyllä lähdössä 3 kouluttajaa. Vapepan valmiuskouluttajia on piirin alueella nyt 19 kpl.

MPK-yhteistyö on löytämässä oman roolinsa HILLA-harjoitusten myötä. HILLA-harjoituksista on tarkoitus rakentaa kaikille halukkaille järjestöille yhteinen, kiinteästi syksyyn sijoittuva koulutus/harjoitustapahtuma, johon MPK tarjoaa puitteet ja järjestöt tuottavat sisällöt. 2018 HILLA toteutuu syyskuun puolivälissä samanaikaisesti sekä Tikkakoskella että Kauhavalla, myös 2019 HILLA-viikonloppu on jo varattu kalentereihin. Yhteistyö SLPS:n, SMPS:n, Autoliiton ja muutaman muunkin avainjärjestön kanssa on saanut uutta tuulta siipien alle kevään mittaan.

Maakunnalliset työryhmät aloittelivat toimintaansa, ensimmäinen työryhmien välietappi on syksyn maakuntatoimikuntien kokoukset, joissa on tarkoituksena avata työryhmittäin suunnitelmia ja ideoita toiminnan kehittämiseksi. Esim. koulutustyöryhmillä on tavoitteena alustavan kurssikalenterin esittäminen vuodelle 2019. Työryhmien toimintatavat on haluttu pitää vapaina, ainoastaan tavoitteet on asetettu tukemaan maakuntatoimikuntia ja maakunnallista valmiuden rakentumista. Työryhmät ovat edelleen avoinna kaikille järjestötoimijoille.

Yhteistyö kuntatoimijoiden kanssa otti ensiaskeleita

Seinäjoella toteutetaan elokuun alussa VALTTI18-harjoitus, jossa yhdessä kaupungin, viranomaisten, yritysten ja järjestöjen kanssa harjoitellaan yhteistoimintaa tapahtumaturvallisuuteen liittyen: http://www.pohjanmaanvapepa.fi/2018/06/11/turvallisuustoimijoita-yhteistyossa-solar-sound-festivaalien-aikana-seinajoella/ Alajärven ja Kurikan kaupunkien kanssa on vireillä yhteistyösuunnitelmia. Kylien turvallisuuteen liittyviä yhteistyöprojekteja on meneillään Leader-kehittämisyhdistysten kanssa.

Yhteistyösopimus Keski-Suomen pelastuslaitoksen kanssa allekirjoitettiin toukokuun lopussa. Sopimus antaa pohjan yhteistyön rakentamiselle jatkossa. Siinä sovitaan mm. toiminnan perusteista, korvauksista sekä vapaaehtoisten vakuutusturvasta. Sopimuksen julkiset osat ladattavissa tästä.

Viimeisempänä tällä viikolla saapui kiireellinen Jyväskylän kaupungin yhteydenotto, jossa tiedusteltiin Vapaaehtoisen pelastuspalvelun ja Suomen Punaisen Ristin mahdollisuuksia olla mukana varmistamassa turvapuhelinpalveluiden toimintaa mahdollisissa järjestelmien toimintahäiriöissä. Tarkoituksena on poikkeusjärjestelyin kesän aikana varmistaa turvapuhelinasiakkaiden avunpyyntöjen perille meneminen. Kaupungin tavoitteena on kartoittaa vapaaehtoisten halukkuutta ja resursseja ja kesän kokemusten perusteella aloittaa yhteistyösopimukseen tähtäävät neuvottelut syksypuolella Jyväskylän kaupungin turvapalveluiden ja SPR/Vapepan kanssa. Em. viitaten, toivon mahdollisimman monen ilmoittautuvan vielä 21.6.2018 iltaan mennessä. Vaikka ilmoittautuu mukaan, toimitaan mahdollisessa hälytystilanteessa silti edelleen vapaaehtoisperiaatteella, oman tilanteen mukaisesti.

Piirin kesäajan järjestelyt

Jään kesälomalle 25.6.2018 alkaen ja palaan työpöydän ääreen jälleen 30.7.2018. Vastaan toki puhelimeen tai soitan takaisin, jos on tarvetta. Sähköpostia luen satunnaisesti. Kesän aikana Kortesjärvellä oleva toimipisteeni muuttaa Seinäjoelle piiritoimiston tiloihin ja kaikki posti valmiuspäällikölle jatkossa kulkee osoitteella PL 35, Laturitie 2, 60510 Hyllykallio.

Kesällä sekä Jyväskylän että Seinäjoen piiritoimistot ovat suljettuina 15.6.-27.7.2018

Kesäpäivystykset

Yleispäivystys + valmiuspäivystys seuraavan aikataulun mukaisesti

 

Toivotan kaikille lämmintä ja rentouttavaa kesää, syksyllä taas uudella innolla eteenpäin!
Aki

Ystävällisin terveisin
Aki Valonen
Valmiuspäällikkö
Vapaaehtoinen pelastuspalvelu
Suomen Punaisen Ristin Länsi-Suomen piiri
040 – 528 0902
aki.valonen@redcross.fi