Suomessa poliisi vastaa kadonneen henkilön etsinnästä sisämaassa ja sisävesialueilla. Merellä etsinnästä vastaa rajavartiolaitos. Kadonneen henkilön etsintä käynnistetään, mikäli kadonneen epäillään joutuneen hengenvaaraan, onnettomuuteen tai rikoksen uhriksi. Etsinnät käynnistetään nopeasti, jos kadonnut on lapsi, vanhus tai sillä tavoin sairas ihminen, ettei hän kykene huolehtimaan itsestään. Etsintöjen käynnistämiseen vaikuttaa myös säätila (mm. ilman lämpötila).

Muistilistaa katoamistapauksen sattuessa

 • Etsinnöistä ei tule kustannuksia ilmoittajalle, kadonneelle henkilölle eikä hänen omaisilleen.
 • Rauhoitutaan! On tietenkin helppo sanoa että pyritään ensiksi rauhoittumaan, mutta kiihtyneenä ei välttämättä osaa ajatella johdonmukaisesti ja siten saattaa jäädä jotain ratkaisevaa huomaamatta.
 • Otetaan heti yhteyttä hätänumeroon 112. Poliisi voi tällöin aloittaa kadonneen etsimiseen tarkoitetut toimet ja pyytää tarvittaessa myös Vapaaehtoisen pelastuspalvelun heti avukseen. Samalla kannattaa miettiä missä kadonnut on viimeksi nähty ja mitä hän on silloin mahdollisesti tehnyt.
 • Kadonneilla on taipumusta löytää jo pelkästään omasta kodista sellaisia paikkoja joihin ei hätäännyttyä tule katsoneeksi. Onkin tärkeätä, että katoamispaikka ja sen lähiympäristö tutkitaan todella huolellisesti ja tarkasti. Jos etsintä aloitetaan, tekee poliisi yleensä lähietsinnän ja myöhemmin vielä Vapaaehtoisen pelastuspalvelun koulutetut etsijätkin käyvät katoamispaikan tarkasti läpi heti etsinnän aluksi. Lähietsintää suoritetaan myös etsinnän kuluessa useaan kertaan.
 • Tuorein valokuva kadonneesta kannattaa ottaa esiin ja kirjoittaa paperille mm. tuntomerkkejä sekä listata vaatetusta jota kadonneella oli päällään katoamishetkellä. Nämä tuntomerkit jaetaan etsintään osallistuville ja poliisin pyynnöstä voidaan esittää myös paikallisradioissa ja lehdissä.
 • Kadonneen ystävien sekä työ- ja harrastuskavereiden luokse kannattaa soitella ja kysyä myös heiltä kadonneesta.
 • Mikäli tunnet, ettet kestä tilannetta, pyydä apua! Kunnilla on usein kriisityöntekijöitä, joita voidaan lähettää luoksesi ja tueksi.  

Alla lista niistä tiedoista, mitä olisi hyvä kerätä kun katoamisilmoitusta tehdään. Mutta älä anna ilmoituksen viivästyä, mikäli jokin alla olevista asioista ei selviä heti!

 • kadonneen henkilötiedot ja valokuva
 • vaatetus ja muut tuntomerkit katoamishetkellä
 • katoamisaika ja -paikka
 • mitä kadonnut oli tekemässä tai minne matkalla?
 • todennäköiset kulkureitit
 • kulkuväline ja muut varusteet
 • terveydentila
 • mistä kadonnutta on jo etsitty?
 • onko henkilö kadonnut ennenkin, jos on, niin mistä hänet löydettiin?

Etsinnöistä vastaa poliisi

Toimi poliisin ohjeiden mukaan! Poliisilla on paljon kokemusta etsinnöistä.

Anna etsijöiden tehdä omaa työtänsä rauhassa! Jos sinulla on lisätietoja, anna ne aina etsintää johtavalle poliisille. Lisätiedot välittyvät etsinnän johtopaikalta etsijöille asti.

Poliisi saattaa pyytää sinua jäämään kotiin. Tämä siitä syystä, että kadonnut saattaa tulla kotiin tietämättä, että häntä etsitään. Ilmoita heti etsintää johtavalle poliisille, mikäli kadonnut palaa kotiin.

Vapaaehtoinen pelastuspalvelu (Vapepa)

Poliisi saa erittäin arvokasta apua Vapaaehtoiselta pelastuspalvelulta (Vapepa). Jos vapaaehtoista apua ei ole saatavissa, on poliisilain mukaan jokainen poliisiyksikön alueella oleskeleva 18–54 vuotias henkilö velvollinen osallistumaan etsintöihin poliisin määräyksestä. Vapaaehtoinen pelastuspalvelu (Vapepa) etsii kadonneita ihmisiä vain poliisin pyynnöstä.

Uutisen kirjoittaja Heikki Maukonen on Vapepa-johtaja ja kouluttaja Keski-Suomesta.